Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller
5 träningstips för din valp

Har ni fått in en liten valp i familjen? GRATTIS till en spännande och härlig, men också intensiv och kanske utmanande tid. Valpar är fulla av energi och det är helt naturligt att de biter i händer och kläder, tuggar sönder saker, behöver mycket närhet, ger sig ut på olovliga upptäcktsfärder när du minst anar, kissar inne och en massa annat som kan upplevas jobbigt för oss människor. Men tack och lov är detta beteenden som går över när valpen växer till sig. I alla fall om vi ger valpen trygghet och lär den vilka beteenden vi vill se mer av. Idag tänkte jag dela med mig av mina bästa tips på hur du lär valpen det den behöver kunna i vardagen.

1. Gör en lista på vad just din valp behöver lära sig

Det finns ingen regelbok för vad familjehundar måste kunna, utan det är du och din familj som avgör vad som är målbilden för just er hund. Vad är viktigast att valpen lär sig och vilka situationer ska den kunna hantera? Vanliga beteenden som de allra flesta hundar har nytta av att kunna är att gå i koppel, komma på inkallning, koppla av i olika situationer. Det är också viktigt att vänja den vid de miljöer som hunden ska kunna vistas i som vuxen. Bor ni i stan eller på landet? Ska valpen kunna följa med till stallet, båten eller jobbet? Eller kanske tävla i någon hundsport? Ska den kunna umgås med andra hundar, katter, hästar, kaniner, barn? Gör en lista på alla situationer din hund behöver kunna hantera som vuxen och de beteenden som du vill lära just din valp. De inlärda beteendena är till för att hjälpa din hund att hantera vardagen på ett bra sätt, snarare än att vara lydig och väluppfostrad.


2. Ta det i valpens takt

Gör en långsiktig plan för att lära hunden det som står på listan. Tänk på att valpen nyligen har varit med en stor och tuff omställning i och med flytten från mamma, syskon och välkända människor. I början är det viktigast att hjälpa valpen att landa tryggt i sin nya tillvaro. Därefter handlar det om att ta lagom steg på resan mot målet, dvs sakta men säkert lära valpen det den behöver kunna i livet. Börja med ett litet steg i rätt riktning och se till att hunden får en positiv upplevelse, oavsett om det handlar om att vänja valpen vid en ny miljö eller att lära den nya beteenden.


3. Fokusera på det du vill se mer av

Vi hamnar ofta i att fundera på hur vi ska få valpen att INTE göra saker; Hur får vi valpen att inte dra i koppel, inte skälla på andra hundar, inte hoppa på folk, inte springa efter katter, etc etc. Att fastna i en massa nej och inte leder sällan till något gott; vi riskerar tvärtom att få mer problem eftersom vi ger uppmärksamhet till fel saker. Dessutom blir tonen i relationen med valpen negativ och tråkig. Om du i stället fokuserar på de beteenden du vill lära hunden och se mer av så kommer de förstärkas och ta över i stället för de vi inte vill ha. Se till att valpen upplever det lönsamt att gå med slakt koppel, att titta lugnt på andra hundar, att hälsa med fyra tassar på marken, att stanna hos dig när det kommer en katt, etc etc. Belöna valpen med beröm, kel, mat/godis, lek eller något annat som valpen uppskattar så blir träningen effektiv. Ett tips är att ta med en del av valpens torrfoder ut på promenaden och använd för att belöna allt bra valpen gör. När Tage var valp räknade jag ut att hans dagsranson bestod av ungefär 400 torrfoderkulor, vilket alltså är 400 möjligheter att belöna önskvärda beteenden!


4. Ta hänsyn till valpens känsloläge

Jag brukar jämföra hundens känsloläge vid ett trafikljus. Valpen kan vara på grönt, gult eller rött ljus. På grönt ljus är valpen lugn och harmonisk och uppför sig därefter. På gult ljus börjar känslorna ta över lite och det blir svårare för valpen att göra rätt. På gult ljus gör ofta hunden saker som vi tycker är mindre önskvärda som att bita i händer, tugga sönder saker etc. Om valpen hamnar på rött ljus så blir den helt blockerad av känslor och då är det svårt att nå fram till valpen. När valpen åker upp i känsloläge så ska vårt fokus ligga på att hantera sina känslor, i stället för att få den att förstå att den beter sig fel. Om vi kan hjälpa hunden att lugna sig så kommer de oönskade beteendena minska. Ett vanligt exempel är att valpen lätt blir övertrött på kvällen och hamnar på rött ljus och börjar bita hårdare än vanligt i händerna eller skälla hysteriskt. I det läget är det ingen idé att försöka få valpen att förstå att det är fel att bita i händer eller skälla, utan då handlar det om att hjälpa valpen att komma till ro och vila. Det gör du bäst genom att låta valpen göra en lugn aktivitet som att tugga ben eller söka godis i en handduk eller bara sitta ner och lugnt försöka hjälpa valpen att komma till ro.


5. Lär in beteenden hemma

Om du vill lära hunden specifika beteenden som att gå i koppel och komma på inkallning så ska du börja träna dessa hemma i vardagsrummet. Då är valpen på grönt ljus och som mest mottaglig för inlärning. Valpen har chans att göra rätt och du kan belöna ordentligt så att chansen ökar att valpen utför beteendet nästa gång. Efter många repetitioner hemma i vardagsrummet kan du gå till en lugn plats utomhus och börja om träningen på steg ett. Och så småningom öka svårighetsgraden och träna i allt svårare situationer så att valpen klarar av att genomföra beteendet i alla önskvärda situationer.


Gör så här:
Lär din hund komma på inkallning:

  1. Välj ut en specifik signal som du vill använda för att locka till dig hunden. Välj exvis ordet ”hit” eller något annat som du inte riskerar att tjata ut i vardagen.

  2. Var på en lugn plats och se till att det inte är något som stör valpen. Ropa ”hit” och spring iväg från valpen. Belöna rikligt med godis, beröm och lek när valpen följer efter dig. Upprepa många gånger, flera gånger om dagen i flera veckor.

  3. Träna så småningom i allt svårare situationer, men aldrig i så svåra situationer så att valpen inte lyssnar. Valpen ska alltid komma farande mot dig i full fart och få en åtråvärd belöning när den hör ordet ”hit”. Varva med fortsatt träning i lätta situationer så att valpen verkligen tycker att det lönar sig att komma på inkallning.

Tänk på att det viktigaste under valptiden är att ge valpen en trygg tillvaro och att valpen får chans att utveckla harmoniska relationer med sina nya familjemedlemmar och andra bekanta. Och att ha kul tillsammans!

VARMT lycka till med valpen!

Glöm inte att kika på hundpodden där du kan få fler tips om valpträning, hundbeteende och mycket mer!
https://hundpodden.se <-- Klicka här

/Hundpsykologen Kicki Fellstenius, följ mig gärna på @hundpsykologenkicki

Blogginlägg från Furry Family

Vi som bloggar här

Furry Family's veterinär Giulia Li Donni har arbetat som veterinär i över 10 år. Hon driver idag egen veterinärklinik på Östermalm i Stockholm. Kicki Fellstenius är hundpsykolog, hundägarecoach och hundinstruktör. Kicki är också grundare av Glada Jyckar där du kan gå valpkurser, lydnadskurser, kantarellsökskurs mm.