Välkommen tillbaka!

Logga in med din mailadress som användarnamn för att göra ändringar i din prenumeration.

Logga in med Facebook
eller
Ställer din hunds känslor till det ibland?

Hundar har ett rikt känsloliv och kan känna glädje, rädsla, osäkerhet, lust och en massa andra känslor. Det är ju det som är så fantastiskt med hundar och gör att samvaron med en hund blir så rik och levande. Men känslorna kan, precis som för oss människor, också göra tillvaron lite mer utmanande ibland. Det är svårt att bete sig lugnt och sansat när känslorna svallar… eller hur?

Utmaningen

Har du någon gång hamnat i en situation då det är helt omöjligt att få kontakt med din hund? Då hunden struntar i dig och är helt uppslukad av något annat? Det kan handla om doften av en hare, åsynen av en annan hund, ljudet från smällare eller egentligen vad som helst som skapar starka känslor hos din hund. Om du har varit med om det så vet du hur svårt det kan vara att nå fram till hunden i det ögonblicket. Och i ärlighetens namn är det väl på lite samma sätt när du eller jag blir uppfyllda av starka känslor? Blir vi rädda, stressade, arga eller kära så är vi inte riktigt lika mottagliga för intryck från omgivningen som när vi är helt lugna och harmoniska.

Grönt, gult eller rött ljus

Jag brukar likna hundens känsloliv vid ett trafikljus. Hunden kan vara på grönt, gult eller rött ljus. Och även på alla nivåer däremellan. När hunden är på grönt ljus är det lugn och harmonisk och vi har sällan några problem med hundens beteende. När hunden hamnar på gult ljus börjar den bli uppslukad av sina känslor och svårare att få kontakt med. På rött ljus är hunden helt blockerad av känslor och kan inte fokusera på något annat än det som skapar den starka känslan.

Hundens matlust är kopplad till känslolivet

En bra indikator för var i trafikljuset hunden befinner sig är hur matintresserad hunden är. På grönt ljus är hundens matlust opåverkad och det funkar för de flesta hundar att använda hundens mat eller något annat halvgott som belöning. På gult ljus börjar matlusten minska och hunden vill bara ha sådant som den tycker är riktigt gott. På rött ljus vill hunden inte ens ha det allra godaste att äta.

Inlärningsförmågan påverkas

Hundens inlärningsförmåga påverkas av känsloläget. De lär sig bäst när de är på grönt ljus, så det är en bra idé att lära hunden nya saker när den är så harmonisk som möjligt. Börja gärna träna in beteenden hemma i vardagsrummet där det inte är så mycket som stör. På gult ljus klarar hunden att göra saker som den kan väl. När du har lärt hunden ett beteende kan du träna vidare på det i situationer där hunden är på grön-gult eller gult ljus. Då befäster du beteenden samtidigt som du hjälper hunden att hantera situationen på ett lugnt sätt. Fortsätt att träna även på grönt ljus så att själva beteendet blir ordentligt inlärt. På rött ljus är det i princip omöjligt att lära hunden något. Förebygg, tillrättalägg och hjälp hunden så att den inte hamnar på rött ljus. Försök att undvika rött ljus-situationer så mycket som möjligt eftersom det är lätt att hamna i en negativ stresspiral. Lägg en träningsplan för hur du kan träna din hund i riktning mot att klara av de situationer den behöver klara utan att gå upp i rött ljus.

Rätt känsla vid inlärningen

Tänk även på känslan i hunden när du lär in ett nytt beteende. Om du skapar rätt känsla vid inlärningen så kan du hjälpa hunden att hitta den känslan i en situation där hunden annars skulle ha gått upp i rött ljus. Om du exempelvis har tränat mycket ”gå fint” vid sidan och sett till att hunden har en lugn och harmonisk känsla kopplad till beteendet. Då kan du använda gå fint-beteendet för att hjälpa hunden att hitta en lugn och harmonisk känsla när ni går i en båge förbi en mötande hund.

Dina egna känslor påverkar hundens

Hundar är duktiga på att känna in våra känslor, vilket också är en egenskap som gör dem helt fantastiska men som också kan ställa till det lite. Om du blir stressad eller upprörd så drar det upp hunden i trafikljuset. Det är lätt att hamna i en negativ stresspiral tillsammans med sin hund. Ett sätt att undvika det är att dels jobba med sina egna känslor (det är väldigt personlighetsutvecklande att ha hund) och dels att lägga upp träningen i lagom stora steg så att både du och hunden lyckas hålla er lugna och trygga i träningen.

Fundera på om det finns några situationer där din hund lätt går upp i varv och om det finns några tillfällen då ni stressar igång varandra!

Ha en HUNDerbar dag!  

/Kicki Fellstenius, Hundpsykolog


Blogginlägg från Furry Family

Vi som bloggar här

Furry Family's veterinär Giulia Li Donni har arbetat som veterinär i över 10 år. Hon driver idag egen veterinärklinik på Östermalm i Stockholm. Kicki Fellstenius är hundpsykolog, hundägarecoach och hundinstruktör. Kicki är också grundare av Glada Jyckar där du kan gå valpkurser, lydnadskurser, kantarellsökskurs mm.